Proč si pořídit elektrokolo?

RSS
Proč si pořídit elektrokolo?

Myšlenkou elektrifikace kol se konstruktéři začali zabývat již před více než 100 lety.   Dnes se elektrokola stávají stále popupárnějším dopravním i turistickým prostředkem, který je nenáročný, ekologický a přínosný pro zdraví.

Dnešní moderní elektrokola jsou v podstatě klasická jízdní kola vybavená miniaturním motorem a baterií, pomáhajícím při jízdě. Pomoc obvykle není trvalá jako na motorce, ale je možné ji využít při šlapání v době, kdy ji jezdec potřebuje.  Díky pomoci motoru šlapete lehčeji do kopce, můžete absolvovat delší trasu a vynaložit menší úsilí. Pomocí ovládacího panelu můžete nastavit,  jak moc Vám má motor pomáhat (stupeň asistence) a pokud chcete, můžete jet i bez motoru.  Elektrokolo snímačem detekuje vaše šlapání, takže následně samo pouští motor, když šlapete, silou, kterou jste si nastavili. Motor se automaticky vypne, pokud šlapat přestanete nebo dosáhnete stanovené rychlosti.

              1. Použití elektrokola umožňuje ideální regulaci svalového zatížení

                Možnost okamžitého zapnutí a vypnutí asistence umožňuje skvěle hospodařit s vlastními silami a optimalizovat zatížení svalů během jízdy nebo tréningu. Zapnutí automatického asistenta znamená, že kolo pomáhá tak, jak jezdec zabírá do pedálů. Je na jezdci, zda se do kopce zapotí nebo vyjede s minimálním úsilím, aby se nezadýchal.
              2. Použití elektrokola umožňuje jezdit bez omezení kdekoliv, kdykoliv a v každém věku

                Elektrokolo nepotřebuje poznávcí značku ani technické kontroly. Jezdec nepotřebuje řidičský průkaz ani žádné speciální zkoušky. Zákon je bere jako jízdní kolo, takže kam se vydáte na kole, můžete i na elektrokole. Můžete jej využít v každém věku po městě i toulkách přírodou. S přibývajícím věkem elektrokolo navíc dopřává radost jízdy na kole, kterou jste měli při plné síle za mlada.
              3. Použití elektrokola umožňuje mít motorový dopravní prostředek s nejnižšími provozními náklady

                Je to tak - pokud považujeme elektrokolo za motorový dopravní prostředek, můžeme se dopočítat rekordně nízké spotřeby - jednotky haléřů na km jízdy, cca 5Kč na 100km! Elektrokolo je tak nejúspornějším a nejekologičtějším motorovým dopravním prostředkem.
              4. Použití elektrokola umožňuje omezit vdechování exhalací i jejich produkci

                Obvyklou vadou na kráse cyklistiky v městských aglomeracích jsou exhalace. Dýchat zhluboka v hustém městském provozu není ideální. Proč se tedy nenechat odvézt na okraj města s vydatnou pomocí motoru a následně si zatrénovat bez motoru až na čerstvém vzduchu?

                Sami navíc při jízdě neprodukujete žádné exhalace ani hluk a jezdíte zkrátka ekologicky.
              5. Použití elektrokola umožňuje využít kolo pro různé účely 

                Díky tomu, že si regulujete úsilí, jakým šlapete, můžete na elektroke jet do práce aniž byste se zpotili anebo podniknout pořádný výlet bez stresu, že to už "neušlapete" nazpět . Elektrokolo jak tak vhodné na krátké pojíždky po městě, cesty do práce i turistiku. Může je využít student stejně jako manažer, důchodce nebo aktivní sportovec.
              6. Použití elektrokola umožňuje mít trvalou výkonovou rezervu

                Dát si pořádně do těla v místech, která jsou k tomu ideální anebo se operativně rozhodnout pro změnu trasy? S asistencí to není problém, trvalá výkonová rezerva je k dispozici. Elektrokola následně dobijete připojením k běžné zásuvce. Baterii si můžete odpojit a k zásuvce vzít pouze ji anebo ji nabíjet přímo v kole.
              7. Použití elektrokola umožňuje ujet bez problémů delší trasu

                Režim asistence se uplatňuje až do vybití baterie, což nastane u běžných baterií (13Ah) po 70km a u baterií s nejvyšší kapacitou (25Ah) až po 200 kilometrech a to už je pořádný výlet i pro trénované cyklisty!
              8. Použití elektrokola umožňuje jezdit bez nároků na údržbu

                Elektrokolo nepotřebuje, kromě nabíjení baterie, žádnou jinou péči, než běžné kolo. Nabíjení baterie je stejně snadné jako nabíjení mobilu.

                Bez starosti, ekologicky, bez řidičského oprávnění, bez problémů

Předchozí Blog

  • Vaclav Dvorak